Manuele therapie

 

Als je klachten hebt aan je wervelkolom of ledematen komt dat vaak doordat de gewrichten niet goed werken. Vaak is een overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Je kunt je dan moeilijk bewegen en kan het zeer doen. Ook bij spierverkramping kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Manuele therapie kan hierbij uitkomst bieden. De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die hij toe kan passen om de gewrichten beter te laten functioneren en houding en bewegingen te verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar. Het kan ook voorkomen dat gewrichten, al dan niet van de wervelkolom, een te grote bewegelijkheid hebben. Dit kan resulteren in instabiliteit met klachten als pijn en uitstraling tot gevolg. Dit ziet de manueel therapeut vaak met nek- en rugklachten.

Manueel therapeut

De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in klachten aan de wervelkolom en gewrichten in armen en benen. Deze fysiotherapeut probeert de stoornissen die zijn ontstaan in het gewricht op te heffen. Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. Soms beweegt de manueel therapeut de gewrichten wat sneller. Daarbij hoor je soms een knappend of krakend geluid, wat overigens niet pijnlijk is. De effecten zijn vaak direct merkbaar, je ervaart een toename in de bewegingsvrijheid en vaak een afname van pijn.

Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding in oefeningen voor thuis en/of in de fitness en inzicht in gezond bewegen.

Bij de eerste intake vraagt de manueel therapeut naar je klachten. Na het gesprek volgt er een lichamelijk onderzoek, waarna hij samen met jou een passend behandeltraject opstelt. Zo heb je na de eerste afspraak direct inzicht of de manueel therapeut iets voor jou kan betekenen.

Met manuele therapie te behandelen klachten

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • heup-, knie-, elleboog-, pols- en enkelklachten
  • verbeteren van houding
  • kaakklachten (vaak in combinatie met nekklachten)

 

Onze specialist Jan Schnabel kan met manuele therapie uw klachten in kaart brengen en oplossen. Bekijk welke locatie in Dordrecht voor u het meest makkelijk te bereiken is.‚Äč