In de praktijk krijgen de fysio- en manueel therapeut regelmatig te maken met hoofdpijnklachten. Niet elke vorm van hoofdpijn kan op dezelfde manier behandeld worden. Een fysiotherapeut kan door middel van een gestructureerd vraaggesprek erachter komen of de betreffende vorm van hoofdpijn te behandelen is middels fysiotherapie.
De verschillende soorten hoofdpijn die worden onderscheiden in de literatuur zijn:
Vaak is er sprake van een combinatie van bovenstaande oorzaken.
De fysiotherapeut kan een rol van betekenis spelen in de behandeling van spannings- en cervicogene hoofdpijn. De cervicogene hoofdpijn is afkomstig vanuit de nek en wordt vaak veroorzaakt door blokkades in, met name de hoogste nekwervels, en kan door een fysio- of manueel therapeut behandeld worden. De beweeglijkheid wordt hersteld door middel van manipulaties of zachte mobilisaties en met specifieke oefeningen wordt geprobeerd te voorkomen dat de klacht terugkeert.
Ook ligt er zowel bij de cervicogene variant als bij de spanningshoofdpijn een belangrijke oorzaak in de nek- en schouderspieren. De aanwezigheid van verhardingen in de spieren, ook wel triggerpoints genoemd, kan zorgen voor een uitstralende pijn naar het hoofd. Elk triggerpoint heeft zijn eigen, herkenbare uitstralingsgebied, waardoor een fysiotherapeut snel kan zien welke spier niet meer goed functioneert. Naast het identificeren van de verkrampte spier, wordt ook naar de oorzaak van het probleem gezocht. Vaak geziene oorzaken zijn: een verkeerde houding, repeterende bewegingen tijdens werkzaamheden of stress.
Spanningshoofdpijn kan onder andere goed behandeld worden middels dry needling. Door met een naaldje het triggerpoint aan te prikken kan er snel klachtenvermindering optreden. Belangrijk is echter wel om ook naar de oorzaak te zoeken en deze mee te behandelen door middel van oefentherapie.